Make your business better.

Odrodové kávy Arabica

Talianske espresso sa dá definovať nasledovne: káva s objemom cca 25 ml. Káva je v šálke „prikrytá“ jemnou, no pevnou krémou orieškovej farby. Kréma pri okrajoch prechádza do mierne tmavšej farby. Aróma je intenzívna a bohatá raz s tónmi kvetov, ovocia, a inokedy čokolády, alebo čerstvo upečeného chleba. Chuť má byť zamatová, pevná a „zaguľatená“, acidita a horkosť sú ideálne vyvážené, ani jedna neprevažuje. Žiadna trpkosť. Chuť kávy ostáva na jazyku dlho po jej prehltnutí.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z mnohých druhov kávovníka sa na potravinárske účely využívajú dva: Coffea Arabica a Coffea Canephora, známa viac pod názvom Robusta.
Káva typu Robusta sa dá od Arabiky odlíšiť pomerne jednoducho už na prvý pohľad. Kávové zrno je v porovnaní s Arabikou menšie a viac zaguľatené. Robusta je odolnejšia voči škodcom, menej náročná na pestovanie a klímu, a preto je na kávových trhoch o niečo lacnejšia ako viac cenená Arabika. To ale samozrejme nie sú jediné rozdiely.
Pre kávičkárov sú základné rozdiely medzi Arabikou a Robustou vlastne len dva. Prvý spočíva v chuti a druhý v obsahu kofeínu. Priemerný obsah kofeínu v Robuste je oproti Arabike takmer dvojnásobný. Kým Arabika obsahuje cca 1,2% kofeínu, v Robuste je to v priemere až 2,2%. Preto je káva s vyšším podielom Robusty jemne horkejšia a dokáže rýchlejšie vzpružiť. Robusta má v porovnaní s Arabikou menší chuťový rozptyl. Môžeme zjednodušene povedať, že existuje len dobrá Robusta alebo zlá. Tá zlá často chutí po zemine, uhlí, prachu. Dobrá Robusta je naopak jemne horká, niekedy s chuťou čokolády, alebo kakaa. Tie najlepšie a najdrahšie sa pestujú napríklad v Indii, alebo v Guatemale.
Kvality Robusty snáď najviac oceňujú Taliani, ktorí ju s obľubou pridávajú do zmesí. V klasickej talianskej „zlatej zmesi“ takmer každej kávovej značky tvorí podiel Robusty zhruba 20 – 30%. Okrem príjemnej horkosti, krémovosti a obsahu kofeínu si ju cenia pre jej schopnosť spojiť rozmanité chute Arabík do komplexného a harmonického celku. Ak chcete ochutnať kvalitnú jemne horkú Robustu s vyšším obsahom kofeínu z Indie, skúste čiernu nálepku Caffé Toscano.

Nové produkty pre mesiac december - Káva a nápoje

Všetky ceny v našej ponuke sú orientačné (bez DPH a bez poplatkov za dopravu)
a budú upresnené dohodou pri uzatvorení obchodu.
Copyright © 2017 GASTROAUKCIE. Powered by Zen Cart Translated by PeterB ~ WEB&More Martin Brix
Prosíme o strpenie dočasných chybičiek krásy tu na stránke. Súvisia s prerábkou dizajnu e-shopu. Vďaka za váš záujem. Budeme radi, ak nám napíšete e-mail na obchod et gastroaukcie.sk > > > > Všetky ceny v e-shope sú uvedené bez d.p.h. > > > Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií: